De Stad Brussel onthult een nieuw kunstwerk:
"(Casse-toi alors) pauvre canard ! " 

Zaterdagmiddag heeft de Stad Brussel een nieuw kunstwerk onthuld op het pas heringerichte Sint-Katelijneplein: "(Casse-toi alors) pauvre canard !" van Sven 't Jolle. Door met humor het personage van Dagobert Duck te hergebruiken, verkondigt de Belgische kunstenaar het einde van het ongebreidelde kapitalisme en pleit hij voor een rechtvaardiger, socialere samenleving. Het kunstwerk werd in 2011 verworven door de Stad Brussel als onderdeel van het project 'Art in the City' in samenwerking met de hedendaagse kunstbeurs 'Art Brussels', die dit jaar haar 40-jarig bestaan viert en opnieuw een samenwerking aangaat met de stad.

Een humoristisch en kritisch kunstwerk

Het beeldhouwwerk "(Casse-toi alors) pauvre canard!" van de Belgische kunstenaar Sven 't Jolle portretteert Dagobert Duck, een personage dat de kapitalistische hebzucht symboliseert in de Disney stripreeks van Donald Duck en het ultieme archetype van de rijke man in de populaire tegencultuur. De antropomorfe eend zit op een balk bedekt met pek en veren, een straf die in de middeleeuwen en het Wilde Westen werd toegepast als teken van publieke vernedering en verbanning uit de samenleving. De titel van het kunstwerk is een variatie op de uitroep van Nicolas Sarkozy, voormalig president van Frankrijk, ("Casse-toi, pauv’ con") gericht aan een man die weigerde hem de hand te schudden. Trouw aan zijn aanpak, gebruikt Sven 't Jolle verschillende elementen uit de populaire en mediawereld in een surrealistisch kunstwerk dat zowel kritisch als humoristisch is op sociaal en systeemniveau.

Anaïs Maes, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte: "Ik ben verheugd dat we dit kunstwerk een nieuw leven hebben kunnen geven, nadat het lange tijd in de depots van de stad was blijven liggen. Het vormt de kers op de taart van het pas gerenoveerde Sint-Katelijneplein. door zijn populaire iconografie zou men kunnen denken dat het kunstwerk enkel humoristisch bedoeld is, maar het roept belangrijke reflecties op door een thema aan te snijden dat iedereen aangaat: de negatieve gevolgen van het kapitalisme en onze consumptiemaatschappij. Maar het is niet ons noodlot. Het kunstwerk is een lofzang op het overwegen van een rechtvaardiger, socialere samenleving door het einde van het kapitalisme aan te kondigen."
“Na de voetgangerszone, de Adolphe Maxlaan, de wijk rond Brucity en de wijk rond de Beurs, is de heraanleg en vergroening van de Sint-Katelijnestraat en het Sint-Katelijneplein een nieuwe belangrijke stap in de opwaardering van het stadscentrum. De installatie van de hedendaagse sculptuur “(Casse-toi alors) pauvre canard!” van kunstenaar Sven 't Jolle onderstreept het belang om kunst een plaats te geven in de openbare ruimte. Het kunstwerk zet tot nadenken aan en krijgt een centrale plek in het een nieuw, boomrijk stuk plein voor de CENTRALE voor Hedendaagse Kunst," zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
Delphine Houba, Schepen van Cultuur: "Sven ‘t Jolle is een kunstenaar die een kritische blik werpt op de maatschappij waarin we leven. Hij doet de grenzen tussen kunst en betrokkenheid vervagen. De Stad Brussel is erg trots om een kunstenaar te hebben die gevoelig is voor sociale kwesties en ongelijkheden. De aanwezigheid van deze Dagobert Duck, als een paria in het hart van Brussel, is een knipoog naar privileges en een visueel pleidooi voor een nieuw sociaal contract."

Een nieuw partnerschap met Art Brussels

De datum van de opening is niet toevallig gekozen en sluit aan bij het programma van de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels die plaatsvindt in Brussels Expo van 25 tot 28 april. Een knipoog naar dit kunstwerk dat in 2011 door de Stad Brussel werd verworven in het kader van het project 'Art in the City' van Art Brussels. Ter gelegenheid van de 40e editie hernieuwt de beurs een partnerschap met de Stad Brussel door het project nu 'Art for the City' te noemen: deze kleine nuance duidt op een evolutieve visie en benadrukt dat Marion Verboom (laureate 'new urban sculpture project'), zal worden uitgenodigd om een kunstwerk te ontwerpen voor de Stad Brussel in het kader van een toekomstig project van heraanleg van de openbare ruimte. De Stad Brussel blijft investeren in kunst voor de stad!

Philippe Close, Burgemeester: «De inhuldiging van dit toffe kunstwerk in de Sint-Katelijnewijk komt op het juiste moment, want we hebben het verworven in het kader van Art Brussels in 2011, dat momenteel ook plaatsvindt in Brussels Expo. Stedelijke kunst is noodzakelijk voor steden, omdat het cultuur naar onze straten brengt.»
Kunstenaar Sven 't Jolle concludeert: "Op de grote problemen van deze tijd, heeft het huidige globale economische systeem, geen afdoende antwoord. Een term als laat-kapitalisme kan je dan ook begrijpen als aanduiding dat het systeem z’n ‘beste' tijd gehad heeft. In die zin kan het beeld "(Casse-toi alors) Pauvre canard" gezien worden als een allegorie waarin het kapitalisme klaar staat om weggevoerd te worden. Het werk verterkt evenwel niet alleen vanuit kritiek, het is vooral ook een ode aan de creativiteit en verbeelding van de protestcultuur, waarmee het waardering wil uitdrukken voor de mensen die de maatschappij ten goede proberen te veranderen. Door de vroege industrialisatie van België was Brussel al vroeg een belangrijk centrum. Marx schreef er aan zijn beroemd manifest om een tegenbeweging op gang te brengen. Vandaag is Brussel met zijn talrijke internationale organisaties en beslissingscentra vaak het toneel van veelkleurig protest. Hoewel ik het beeld niet maakte met een specifieke locatie in gedachten, of wetend dat het ooit op een stadsplein terecht zou komen, staat het in Brussel misschien toch wel op z’n plaats."

 

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Anaïs Maes

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Anaïs Maes

Neem contact op met

Kabinet Maes Hallenstraat 4 1000 Brussel

anais-maes.prezly.com