Kledingruilwinkel plechtig geopend
Op initiatief van het departement Openbaar Onderwijs én met de steun van Brussels onderwijsschepen Anaïs Maes werkt het schoolteam van het Centrum Leren en Werken van het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck (HIAF), samen met de onderwijsadministratie, aan de opstart van een kledingruilwinkel.
Deze kledingruilwinkel zal kleding aanbieden voor baby’s, kinderen, tieners en volwassenen (0-25 jaar), met als doelpubliek de leerlingen van de scholen en buurtbewoners. Daarnaast kunnen er ook babyspullen, zoals maxi cosi, buggy’s en verschoontafel, worden uitgeleend.
Het doel van de kledingruilwinkel is meervoudig:
- leerlingen van het Centrum Leren & Werken (bijkomende) leermogelijkheden bieden in het kader van hun beroepsopleiding;
- stimuleren en faciliteren van een circulair systeem in kader van duurzaamheid;
- tegemoetkomen aan materiële armoede van leerlingen uit de eigen en de omliggende scholen, en buurtbewoners;
- investeren in en betrekken van het netwerk en de buurt van HIAF.
Leerlingenparticipatie
Het CLW is een school die sinds vele jaren Duaal Leren aanbiedt (voorheen ‘leren en werken’/DBSO) voor leerlingen tussen 15-25 jaar. De CLW-leerlingen hebben twee dagen per week les en de andere dagen worden besteed aan arbeidscompetenties en arbeidsvaardigheden door middel van vorming, stage of betalend werk. Het doel is om leerlingen met voldoende en kwaliteitsvolle (werk)ervaring te lanceren op de arbeidsmarkt.
Anaïs Maes, Schepen bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs: Het initiatief om een kledingruilwinkel op te starten binnen het Centrum Leren en Werken van het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck is een prachtige samensmelting van duurzaamheid en sociale betrokkenheid. Door leerlingen actief te betrekken in zowel de organisatie als het beheer, biedt het niet alleen waardevolle leermogelijkheden, maar creëert het ook een sterk netwerk tussen school en buurt. Dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe onderwijs en solidariteit hand in hand kunnen gaan, met blijvende impact op zowel de leefomgeving als de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen.
Tijdens de lesdagen wordt de lesinhoud zo concreet en praktisch mogelijk aangereikt, de kledingruilwinkel is een aanvulling op het huidige aanbod:
1) Zo kunnen de leerlingen van de opleiding winkelmedewerker en onthaal, organisatie & sales als winkelmedewerkers in de kledingruilwinkel klanten ontvangen, afstemmen op hun noden en de winkel op orde zetten/houden.
2) Onze leerlingen in de richting zorg, met focus op zowel kinderen als ouderen, kunnen hun pedagogische vaardigheden delen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld jonge moeders die een bezoek brengen aan de kledingruilwinkel adviseren of ze kunnen spelen met de kinderen terwijl de ouders kleding zoeken.
3) Competenties voor leerlingen schoonmaker en assistentie woon, zorg & welzijn zijn kleren wassen, sorteren en strijken. Deze zijn ook van belang voor de werking van de kledingruilwinkel.
4) In een later stadium kunnen ook leerlingen van de richting polyvalent administratief ondersteuner een deel van de administratie op zich nemen.
5) Leerlingen elektrische installaties of machinaal houtbewerker kunnen klusjes doen en de ruimte nog gebruiksvriendelijker maken.
Concreet zullen de leerlingen van verschillende opleidingen en hun leerkrachten in een roterend schema permanentie voorzien in de kledingruilwinkel, zodoende dat zij werken aan competenties én klanten ontvangen. Daarnaast zullen de leerlingen bij taken buiten de openingsuren worden betrokken, bijvoorbeeld de administratie van het uitlenen, het op orde stellen van de winkel en het onderhouden van de (gedoneerde) kledij.
Duurzame buurtwerking
De kledingruilwinkel wordt gevuld met donaties van particulieren en organisaties. In eerste instantie verkregen via de medewerkers van HIAF en de scholen van stad Brussel. Ook het netwerk van deze medewerkers is al gestart met doneren. Deze kring van betrokken donateurs en gebruikers van de kledingruilwinkel willen we daarnaast uitbreiden met mensen uit de buurt. De Anneessenswijk, waar het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck zich bevindt, heeft hoge kansarmoedecijfers. Verschillende sociale organisaties ondersteunen de bewoners op allerlei wijze, via de kledingruilwinkel willen we hieraan bijdragen. Er zijn al connecties met buurtwinkel Anneessens. Dit netwerk willen we verder uitbreiden (in het kader van Brede School).
Door te werken met tweedehands en (nieuw) gedoneerde kleding en babyspullen dragen we bij aan een circulair en duurzaam systeem. Hierbij kan gedacht worden aan een babybedje dat maar enkele maanden wordt ontleend. Deze kan worden ontleent uit de kledingruilwinkel en na enkele maanden teruggebracht. Ook kleding die men niet meer past of leuk vindt kan in andermans handen een tweede leven krijgen.
De kledingruilwinkel is geen korte termijn project, de intentie is om deze te integreren in de werking van het CLW. De eerste focus is, zoals hierboven omschreven, het betrekken van de leerlingen, zodat de kledingruilwinkel een goed lopende winkel kan worden. Vanuit de betrokkenheid van de leerlingen hopen we hen te inspireren om aandacht te besteden aan duurzaamheid als het gaat om babyspullen en kleding. Een laatste stap is het betrekken van de buurt zodat de kledingruilwinkel een spreekwoordelijk begrip kan worden in de buurt, voor de bewoners en onze leerlingen.
Jens Popelier