Nieuwe middenschool in Stad Brussel draagt naam van Lydia Deveen
Hoofdstedelijke Middenschool Lydia Deveen opent op 1 september 2025

Op 1 september 2025 verwelkomt de Stad Brussel een nieuwe Nederlandstalige middenschool: Hoofdstedelijke Middenschool Lydia Deveen. De school zal gevestigd zijn aan de Zuidlaan 86, 1000 Brussel, in het hart van de stad. Ze draagt de naam van een uitzonderlijke Brusselse vrouw die haar leven wijdde aan onderwijs, cultuur, vrouwenrechten en Vlaamse emancipatie.
“Lydia Deveen is een inspiratiebron. Haar engagement in het onderwijs, de cultuursector én de politiek maken haar tot een boegbeeld van de waarden die wij als Stad Brussel willen meegeven aan onze jongeren: kennis, rechtvaardigheid, betrokkenheid en zelfbewust burgerschap.
Met deze nieuwe middenschool investeren we bewust in een krachtige brug tussen het lager en secundair onderwijs. Die overgang is voor veel jongeren een kwetsbaar moment. Door te kiezen voor een aparte middenschool creëren we een veilige, warme en goed begeleide omgeving waarin leerlingen hun plek kunnen vinden, hun talenten leren kennen en het vertrouwen ontwikkelen om verder te groeien.””
— Anaïs Maes, schepen van Nederlandstalig onderwijs
Een naam die waarden uitdraagt
Lydia Deveen (°1929) groeide op in een kunstminnend, vrijzinnig gezin in Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze haar vader bij het verspreiden van verzetskranten — een eerste uiting van haar maatschappelijke engagement.
Ze studeerde Germanistiek en Kunstgeschiedenis aan de ULB en aan Columbia University in New York. Ze werd conservator van het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek en hoogleraar aan de VUB.
Naast haar academische loopbaan was ze actief binnen de BSP (later SP), medeoprichtster van de Rode Leeuwen, senator en Brussels staatssecretaris. Ze was een onvermoeibare stem in de vrouwenbeweging en verdedigde consequent de Vlaamse cultuur, de taalwetgeving en kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Door haar naam te verbinden aan deze school, dragen we haar waarden uit naar de volgende generaties: culturele verrijking, sociale rechtvaardigheid, democratisch burgerschap en Vlaamse emancipatie.
Bouwstenen waaruit onze schoolvisie opgebouwd is
Een stevige basis met ruimte voor groei en rust
Hoofdstedelijke Middenschool Lydia Deveen biedt een warme, gestructureerde leeromgeving waarin jongeren zich veilig voelen. In de complexe Brusselse context creëren we rust en voorspelbaarheid. Tegelijk stimuleren we persoonlijke groei in een eigen tempo, met ruimte voor reflectie en ontwikkeling.
Instructietaal Nederlands
Hoewel we meertaligheid sterk waarderen en stimuleren, blijft het Nederlands onze instructietaal en de gemeenschappelijke basis voor communicatie en samenwerking. We hechten veel belang aan het versterken van de Nederlandse taal in al haar facetten. Tegelijkertijd blijven we open en respectvol tegenover andere talen en culturen, vanuit de overtuiging dat diversiteit verrijkt.
Verbindend samenwerken
We zien Brusselse diversiteit als een troef. Samenwerking staat centraal: tussen leerlingen, leerkrachten, ouders en buurtorganisaties. Via coöperatieve werkvormen, een sterk schoolklimaat en externe partners bouwen we aan een school die stevig verankerd is in de wijk.
Eigenaarschap stimuleren
We geven jongeren inspraak en verantwoordelijkheid om hun motivatie en zelfstandigheid te versterken. Ook het schoolteam krijgt ruimte voor initiatief en mede-eigenaarschap. Zo groeit een cultuur van betrokkenheid en engagement.
Zorgzaam en nabij
Iedere leerling krijgt persoonlijke opvolging in een warme en zorgzame schoolcultuur. We werken preventief rond welzijn en bieden laagdrempelige ondersteuning, met oog voor kwetsbaarheid en verbondenheid als basis.
Talentontwikkeling en toekomstgericht onderwijs
Jongeren krijgen kansen om hun talenten te ontdekken en zich breed te ontwikkelen. We begeleiden hen in hun studiekeuze en bereiden hen voor op een duurzame, digitale en meertalige toekomst, met aandacht voor burgerschap en weerbaarheid.
Het studieaanbod
Onze middenschool biedt de eerste twee jaren van het secundair onderwijs aan, zowel in de A-stroom als in de B-stroom.
In de A-stroom kunnen leerlingen kiezen uit:
- 1A
- 2A Economie en Organisatie
- 2A Maatschappij en Welzijn
In de B-stroom bieden we aan:
- 1B
- 2B Economie en Organisatie
- 2B Maatschappij en Welzijn
- 2B STEM
Dankzij individuele leerlingenbegeleiding en sterke loopbaanoriëntering stromen onze leerlingen na het tweede jaar vlot door naar studierichtingen in de doorstroomfinaliteit, dubbele finaliteit of arbeidsfinaliteit. Het leerkrachtenteam werkt hierbij nauw samen met de ouders om een vervolgopleiding te kiezen die aansluit bij de talenten en mogelijkheden van elke leerling.

Rens Gijsen