Stad Brussel breidt strijd tegen menstruatiearmoede uit naar lagere scholen

Brussel, 9 mei 2025 – Na de succesvolle invoering van gratis menstruatieproducten in de secundaire scholen van de Stad Brussel, zet de stad nu een volgende stap in de strijd tegen menstruatiearmoede. Schepen van Nederlandstalig Onderwijs Anaïs Maes kondigt aan dat het initiatief wordt uitgebreid naar de lagere scholen.

“Menstruatiearmoede treft niet alleen jongeren in het secundair onderwijs,” zegt schepen Maes. “Ook in de lagere scholen merken we dat er nood is aan informatie, ondersteuning en toegang tot menstruatieproducten – zeker voor kinderen die vroeg beginnen te menstrueren of opgroeien in kwetsbare omstandigheden."

In het kader van deze uitbreiding zullen gratis menstruatieproducten discreet beschikbaar zijn via de klasleerkracht en vertrouwensfiguren in alle Nederlandstalige lagere scholen van de Stad Brussel. Daarnaast worden er in samenwerking met BruZelle workshops georganiseerd met als titel ‘Regels van 3’, waarin leerlingen vanaf 10 jaar op een speelse en toegankelijke manier leren over menstruatie, het lichaam en het belang van solidariteit. Deze workshops worden begeleid door ervaren lesgevers en zijn afgestemd op de leefwereld van jongere kinderen. Ook leerkrachten en zorgcoördinatoren krijgen ondersteuning via vormingen die hen helpen om het thema op een veilige en inclusieve manier bespreekbaar te maken. Tot slot wordt er sensibiliseringsmateriaal ontwikkeld dat niet alleen de leerlingen, maar ook hun ouders bereikt.

Steeds meer meisjes worden op jongere leeftijd ongesteld, en dat is geen toeval. Onderzoekers wijzen op meerdere oorzaken, waaronder overgewicht, stress en hormonale invloeden. In grootstedelijke omgevingen spelen daarenboven nog extra factoren mee: meisjes leven er vaak in kleinere woningen, hebben minder toegang tot veilige buitenruimte om te spelen en krijgen vaker ongezonde voeding. Deze omstandigheden kunnen het lichaam sneller in de puberteit brengen. Omdat deze ontwikkeling al op jonge leeftijd begint, is het belangrijk dat scholen ook eerder starten met voorlichting. Zo kunnen meisjes en jongens beter begrijpen wat er met hun lichaam gebeurt en leren ze er op een gezonde manier mee omgaan.

Met dit initiatief wil de Stad Brussel niet alleen menstruatiearmoede aanpakken, maar ook bijdragen aan lichamelijke zelfkennis, gendergelijkheid en open communicatie op school. De Stad blijft hiermee een voortrekker in Vlaanderen en Brussel in de strijd tegen menstruatiearmoede.

 

Rens Gijsen

Woordvoerder, Stad Brussel

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Anaïs Maes

Neem contact op met

Kabinet Maes Hallenstraat 4 1000 Brussel

anais-maes.prezly.com