Stad Brussel: burgerstage als proactief antwoord op maatschappelijke uitdagingen
Naar aanleiding van de recente uitspraken van Bart De Wever, Burgemeester van Antwerpen, over het invoeren van burgerstages voor jongeren, wil de Stad Brussel graag haar bestaande initiatief in de kijker zetten. Sinds enkele jaren biedt de Stad Brussel 650 leerlingen de kans om deel te nemen aan een burgerstage, een project dat verder reikt dan het tegengaan van probleemgedrag. Het doel van deze stage is jongeren actief te betrekken bij de samenleving en hen op te leiden tot bewuste, verantwoordelijke burgers.
De Stad Brussel onderschrijft het belang van een sterke en positieve aanpak van burgerschapsonderwijs, waarin respect en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Het project ‘burgerstage’ dat van start ging in 2016 richt zich op jongeren van het vijfde jaar van het secundair onderwijs en biedt hen de kans om buiten de schooluren een waardevolle ervaring op te doen bij één van de meer dan 150 partnerorganisaties die de waarden van solidariteit, gelijkheid en respect in de praktijk brengen.
“Een verantwoordelijke burger worden, dat doe je nooit alleen”, aldus Anaïs Maes, Schepen van Nederlandstalig Onderwijs in de Stad Brussel, die als inrichtende macht haar verantwoordelijkheid opneemt om jongeren op te voeden tot actieve en betrokken burgers. "De burgerstage biedt jongeren een eerste kennismaking met het maatschappelijke veld, waar ze leren hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Dit project gaat verder dan het enkel aanpakken van probleemgedrag; het bouwt aan een solidaire, pluralistische en democratische samenleving waarin iedereen zijn plaats heeft. De burgerstage van de Stad Brussel is geen eenmalige ingreep, maar een structurele investering in de toekomst van onze jongeren."
Burgerschap: meer dan respect alleen
Faouzia Hariche, schepen van Franstalig openbaar onderwijs van de Stad Brussel: “Ik heb dit project in 2016 opgestart om het burgerbewustzijn van onze leerlingen te prikkelen en te versterken in het kader van het collectief belang. Het is ook een manier om hen bewust te maken van het belang van een sterke openbare dienst, de enige garantie voor gelijkheid tussen burgers, terwijl we de rol van publieke instellingen en de non-profitsector waarderen, zonder welke de sociale ongelijkheden nog groter zouden worden.”
Wat houdt een burgerstage in?
De burgerstages geven jongeren de kans om de handen uit de mouwen te steken en verantwoordelijkheid op te nemen in diverse contexten. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld aan de slag in de bibliotheek van Laken, waar ze bezoekers begeleiden en voorlezen, ondersteunen bij workshops, en zorgen dat lezingen en andere evenementen vlot verlopen. Anderen kiezen voor een stage in een gemeenschapscentrum zoals Nekkersdal, waar ze meewerken aan de organisatie van socio-culturele activiteiten en leren omgaan met het publiek. Ook in ecologische projecten zoals Parckfarm op Thurn & Taxis kunnen leerlingen zich inzetten door bijvoorbeeld te helpen bij de voedselbedeling, het compostbeheer, of door activiteiten voor kinderen te begeleiden. Ook mensen leren fietsen bij Start to Bike of nieuwkomers begeleiden bij BON behoren tot het aanbod. Elke stage biedt een unieke ervaring die jongeren helpt om maatschappelijke betrokkenheid, empathie en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.
Getuigenis van een leerling
Anisa (17), een leerling die haar burgerstage deed in een kleuterschool, deelt haar ervaring: “Tijdens mijn burgerstage mocht ik helpen in een kleuterklas. Ik leerde hoe belangrijk geduld, respect en communicatie zijn, niet alleen met de kinderen, maar ook met collega’s en ouders. Ik kreeg de kans om mee te werken aan creatieve activiteiten en zag hoe belangrijk het is om kinderen vanaf jonge leeftijd te begeleiden en te ondersteunen. Deze ervaring heeft mijn kijk op werken met kinderen en mijn verantwoordelijkheid als burger echt veranderd. Het was een onvergetelijke ervaring die me heeft laten zien hoe ik zelf een positieve rol kan spelen in de samenleving.”
Een voorbeeld voor anderen
Met meer dan 150 deelnemende organisaties is de burgerstage in Brussel een levendig voorbeeld van hoe jongeren, onderwijsinstellingen en maatschappelijke actoren samen kunnen werken om een positieve impact te hebben op de samenleving. De Stad Brussel nodigt andere steden uit om van dit project te leren en moedigt hen aan om jongeren de kansen te bieden die nodig zijn om zich te ontwikkelen tot bewuste en respectvolle burgers.
Voor meer informatie over de burgerstage of om deel te nemen als partnerorganisatie, kunt u contact opnemen met Rens Gijsen of via burgerstages.brussel.be
Het departement Openbaar onderwijs maakte een filmpje over de burgerstages.
Ontdek het op onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=NVWLQc8mIe8
Jens Popelier
Thaïs De Bontridder