STAD BRUSSEL LANCEERT OPENBAAR ONDERZOEK VERGROENINGSPROJECT IN LAKEN

Het kruispunt van de Albert de Meyerstraat met de Pannenhuisstraat in Laken ondergaat binnenkort een transformatie. Het huidige verkeerseiland wordt heraangelegd en zal worden omgevormd tot een groene oase. Het project kadert in het vergroeningsmasterplan voor Laken dat begin deze legislatuur gelanceerd werd. Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van het pleintje start op 29 mei en loopt tot 27 juni.

Masterplan vergroening

Begin deze legislatuur lanceerde de Stad een opdracht voor het opstellen van een masterplan voor vergroening in Laken en de Europese wijk. Een studiebureau bracht de ondergrond en alle geschikte plekken om bomen te planten en te laten groeien in beide wijken in kaart.

Nieuwe bomen planten in Brussel is immers geen eenvoudige opdracht. Om een boom de mogelijkheid te geven om te groeien, moet er namelijk voldoende ruimte zijn in de ondergrond voor de wortels. En daar loopt het vaak mis. Onder de Brusselse grond krioelt het van de nutsleidingen: gas, telecom en waterleidingen vind je overal. Op sommige plekken komt daar nog eens een metrolijn (Brouckère – Beurs), een treintunnel (Clovislaan) of een hoogspanningsstation (Muntplein) bij. Dat leidt vaak tot onbegrip bij bewoners die terecht meer groen eisen, terwijl dat in de praktijk niet altijd even haalbaar blijkt te zijn. Onze Brusselse ondergrond is niet netjes en logisch opgedeeld in strakke compartimenten, het is eerder een organisch gegroeide wirwar.

De masterplannen bestendigen de visie van de Stad: “We tekenen niet langer eerst een plan uit om achteraf wat groen toe te voegen. We vertrekken vanuit de ondergrond, we kijken waar er voldoende wortelruimte is voor grote bomen, en vervolgens tekenen we een plan op rekening houdend met de bomen. De regel is eenvoudig: overal waar het kan, planten we een boom”, aldus Anaïs Maes (Vooruit.Brussels), bevoegd schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte.

De masterplannen in beide wijken leidden ondertussen tot een aantal concrete projecten, zo ook de heraanleg van het kruispunt van de Albert de Meyerstraat en de Pannenhuisstraat.

Een nieuw, groen plein

Het kruispunt van Albert de Meyerstraat met de Pannenhuisstraat bestaat vandaag nog uit een grijs en mineraal verkeerseiland. De Stad wil er een groen pleintje van maken. De dwarse weg wordt geknipt en zal enkel toegankelijk zijn voor bewoners met een garage. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare oppervlakte, worden vier parkeerplaatsen geschrapt.

De focus wordt gelegd op een aangename ontmoetingsplek met zoveel mogelijk groen en ontharding. Momenteel is slechts 0,8% van de oppervlakte doorlaatbaar. Het project voorziet een ontharding van 204,6 m² in totaal, een verhoging van 34% ten opzichte van de bestaande situatie waar het water op natuurlijke wijze in de bodem kan infiltreren. Het stedelijk hitte-eilandeffect wordt verder bestreden door de aanplanting van zeven nieuwe bomen.

De bestaande straatstenen in beton zullen integraal in de heraanleg worden hergebruikt. Centraal op het plein worden lineaire zitbanken in cementbeton geplaatst die visueel doorgetrokken worden in de verharding. Op deze manier wordt er op een speelse manier omgegaan met de bestaande hoogteverschillen. Daarnaast wordt ook een stappalenparcours geïnstalleerd als speelelement voor de kleinsten.

“ Het pleintje verscheen op onze radar door onze vergroeningsstudie. Het is het eerste concreet project van heraanleg dat uit deze studie is ontstaan. Het gaat om een klein project met een groot onthardingspotentieel dat zijn impact niet zal missen.” aldus Anaïs Maes (Vooruit.brussels), bevoegd schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte. ​
“Zoveel mogelijk bomen planten en openbare ruimte ontharden, is een absolute prioriteit als we Brussel veerkrachtiger, gezonder en mooier willen maken. Dankzij dit masterplan, waarvoor ik het initiatief heb genomen, hebben we nu de mogelijkheden vastgelegd om Laken en de Europese wijk te vergroenen om hitte-eilanden te bestrijden, water te laten infiltreren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze eerste concrete ingreep in de Albert de Meyerlaan zal het aangezicht van de wijk veranderen, een echt plein creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren. De volgende essentiële stap? De laatste lezing van Good Living goedkeuren aan het begin van de volgende legislatuur om deze principes uit te breiden naar alle openbare ruimten in ons gewest", zegt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

Jens Popelier

Woordvoerder, Kabinet Anaïs Maes

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Anaïs Maes

Neem contact op met

Kabinet Maes Hallenstraat 4 1000 Brussel

anais-maes.prezly.com