Stad Brussel treedt toe tot Music Cities Network
De Stad Brussel is trots om haar nieuwe lidmaatschap van het Music Cities Network aan te kondigen, een transnationale non-profitorganisatie die de samenwerking tussen muzieksteden over de hele wereld omarmt. Dit lidmaatschap benadrukt de inzet van de stad om hun levendige muziekscene te koesteren en bij te dragen aan de internationale muziekgemeenschap.
Naast steden als Berlijn, Manchester, Sydney en vele anderen, is Brussel uitgenodigd om deel te nemen aan het Music Cities Network. Het netwerk volgt een holistische benadering en zet zich in om de kloof tussen alle belanghebbenden in muzieksteden te overbruggen; beleidsmakers, citymarketingteams, muziekprofessionals en artiesten worden aangemoedigd en ondersteund om samen te werken aan de toekomstbestendige creatie van muzieksystemen die duurzaam, veerkrachtig en diverser zijn.
Van Jacques Brel tot Toots Thielemans, en van Stromae tot Angèle – Brussel heeft decennialang gediend als een broeinest van innovatieve muziek. De surrealistische hoofdstad van België beschouwt muziek als een onmiskenbaar onderdeel van haar DNA. Dit heeft geleid tot een hoge concentratie van festivals, podia, jazzcafés, nachtclubs, opname-studio’s en residentie-ruimtes.
Music Cities Network (MCN) biedt de Stad Brussel tal van voordelen, zoals het stimuleren van de lokale economie door muziektoerisme, het aantrekken van investeringen en het vergroten van internationale zichtbaarheid. Het versterkt de betrokkenheid van de gemeenschap door sociale cohesie te bevorderen en lokale artiesten te ondersteunen, terwijl het mogelijkheden biedt voor culturele uitwisseling en samenwerking met andere steden. Het lidmaatschap draagt ook bij aan stedelijke ontwikkeling door muziek als middel voor duurzame groei te gebruiken en geeft steden toegang tot waardevolle middelen, financiering en best practices voor het creëren van levendige, inclusieve muziekgemeenschap.
Brussel staat bekend om zijn bruisende en diverse culturele landschap, met een eclectische mix van muzikale genres en tradities. De multiculturaliteit van de stad, met invloeden uit Afrika, Midden-Oosten en Latijns-Amerika, verrijkt de muzikale scene verder.
Belangrijke festivals zoals Couleur Café, dat wereldmuziek viert, en het Brussels Jazz Festival, dat top internationale talenten aantrekt, onderstrepen de muzikale diversiteit van de stad. Bovendien heeft de opkomende elektronische scene Brussel een reputatie gegeven als hotspot voor techno en housemuziek.
De toetreding tot de Music Cities Network is een belangrijke mijlpaal voor de Stad Brussel. Het is een weerspiegeling van onze voortdurende inzet voor creativiteit, culturele diversiteit en internationale samenwerking. Door samen te werken met andere toonaangevende muzieksteden, streven we ernaar onze bruisende muziekscene verder te versterken en ervoor te zorgen dat deze ook toekomstige generaties blijvend kan inspireren, aldus Anaïs Maes, Schepen van Stedenbouw, Openbare ruimten, Nederlandstalige Aangelegenheden en Onderwijs.
De compacte afmeting van Brussel en het netwerk van prachtige locaties, zoals Ancienne Belgique, Botanique en Cirque Royal, bevorderen een hechte muziekcommunity waar opkomende artiesten kunnen bloeien.
Wij zijn erg trots om aan te kondigen dat Brussel vandaag toetreedt tot het prestigieuze Music Cities Network. Dit lidmaatschap getuigt van de rijkdom en diversiteit van onze muziekscene, evenals van onze inzet om artiesten en talenten te ondersteunen. Brussel tot een Europese muziekhoofdstad maken versterkt het culturele erfgoed van de stad en bewijst opnieuw onze wil om de stad te laten bewegen op het ritme van creativiteit, voegt Delphine Houba, Schepen bevoegd voor Cultuur, Toerisme, Grote Evenementen toe.
Met Brussel die zich bij de Music Cities Network voegt, zijn wij verheugd een stad te verwelkomen waar transnationale verbindingen samenkomen en waar diversiteit centraal staat in het stedelijke landschap en de muziekscene, zegt Lena Ingwersen, Managing Director van Music Cities Network.
Jens Popelier
Eloïse Pirard