VOORPLEIN BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER IN DE NOORDWIJK FEESTELIJK INGEHULDIGD
Vandaag werd het nieuwe voorplein van basisschool Klavertje Vier in de Helihavenlaan feestelijk ingehuldigd. Samen met buurtbewoners, leerlingen, leerkrachten en vertegenwoordigers van verschillende politieke niveaus werd de oplevering gevierd.
Het nieuwe voorplein heeft een deel van de Helihavenlaan, ter hoogte van basisschool Klavertje Vier, omgevormd tot een autoluwe zone. Het autoverkeer wordt afgeremd dankzij een versmalde rijweg die op hetzelfde niveau ligt als de verbrede voetpaden. Met meer ruimte voor voetgangers en schoolgaande kinderen zorgt deze herinrichting voor een aangenamere en veiligere omgeving. Door de aanplanting van 16 nieuwe bomen en de aanleg van een speel- en leerparcours voor fietsen en steps, wordt deze ruimte niet alleen functioneel, maar ook groen en kindvriendelijk. Een monumentale trap verbindt het voorplein met het binnenplein van de woontorens van de Lakense Haard, wat de toegankelijkheid en de sociale interactie in de buurt versterkt.
Schoolcontract Klavertje Vier
In 2018 kende het Brussels Gewest de eerste schoolcontracten toe met als doel de relatie tussen scholen en hun omgeving te versterken. De Nederlandstalige kleuter- en basisschool Klavertje Vier werd opgenomen in het pilootproject. Gedurende vijf jaar werden op en rond de school interventies voorzien.
Eén van de belangrijkste pijlers van het schoolcontract Klavertje Vier was de heraanleg van haar omgeving. De hoofdingang van de school ligt op de Helihavenlaan. De openbare ruimte oogde er grauw, en was volledig afgestemd op autoverkeer. Onder begeleiding van de Brusselse Bouwmeester schreef de Stad een wedstrijd uit met als voornaamste opdracht de zone te vergroenen en in te richten op maat van voetgangers en fietsers. Het consortium van Act, Wauw en Tractebel haalde de opdracht binnen.
“Elke dag komen hier 350 kinderen samen, veel van hen wonen aan de overkant in de woontorens. Dankzij de herinrichting kunnen ouders hun kinderen hier met een gerust hart laten oversteken en blijven plakken voor een praatje. Het voorplein is nu een ontmoetingsplek geworden, waar groen en veiligheid hand in hand gaan”, verklaart Anaïs Maes, Schepen voor Stedenbouw, Openbare ruimte en Nederlandstalig onderwijs.
Een voorplein in de Helihavenlaan
De Helihavenlaan is een laan met een lange geschiedenis. Tot het midden van de vorige eeuw liep hier het tracé van de eerste spoorlijn van België. Begin jaren 1950 werd het station op de Groendreef gesloten en de spoorweg geasfalteerd. In samenwerking met Sabena werd een helihaven gebouwd op de plek waar nu het Maximiliaanpark ligt. De gloednieuwe geasfalteerde laan werd omgedoopt tot de Helihavenlaan.
De ooit prestigieuze straat was veel van haar glorie verloren. De breedte van de laan moedigde snel rijden aan, het weinige groen was er versnipperd en het wegdek aan vernieuwing toe. Dankzij het schoolcontract is de eerste stap gezet richting een heraanleg op maat van de bewoners.
De straat werd over de volledige lengte van de school opnieuw aangelegd met gerecycleerde kasseien en open voegen, wat zorgt voor een ecologische waterafvoer. Speelse accenten in gebakken rode klinkers en extra zitbanken brengen kleur en nodigen uit tot ontmoeting. De rijweg werd versmald, het voetpad verbreed en alles werd op één niveau gebracht, wat het verkeer aanzienlijk vertraagt. Kinderen kunnen nu veilig oversteken via één van de drie brede zebrapaden.
Daarnaast werd er een fietsherstelplaats geïnstalleerd en een deel van de weg ingericht als fietsparcours, waar kinderen uit de wijk op een veilige manier kunnen leren fietsen. In totaal werden 33 fietsnietjes geplaatst om het gebruik van fietsen verder te stimuleren. De nieuwe landschapstrap zorgt voor een gemakkelijke toegang tot de binnenkoer van de woontorens, wat de sociale cohesie in de buurt ten goede komt.
De aanplanting van 16 nieuwe bomen, verspreid over de hele zone en direct langs het rijvak, helpt automobilisten om hun snelheid te matigen. Om de biodiversiteit op te krikken werden 10 verschillende boomsoorten gekozen. Dankzij deze heraanleg is de groene en doorlaatbare oppervlakte in de buurt met maar liefst 45,47% toegenomen.
Philippe Close, Burgemeester van Brussel, verklaarde: De omgeving van onze scholen moet een verlengstuk zijn van de school zelf, zodat onze Brusselse ketjes zorgeloos buiten kunnen spelen en opgroeien. Dit project draagt niet alleen bij aan hun veiligheid en welzijn, maar verbetert ook de leefbaarheid voor de hele buurt.
Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest: Ik ben blij dat de werken aan het voorplein ter hoogte van de school Het Klavertje Vier afgelopen zijn. Klavertje Vier was overigens één van de eerste contracten waarmee we in 2016 zijn gestart. Ik herinner eraan dat het schoolcontract een uniek stadsvernieuwingsprogramma is waarmee de onmiddellijke omgeving van de Brusselse scholen wordt opgeknapt en waarbij de banden tussen de school en de buurt worden aangehaald. Dank zij het contract van Klavertje Vier konden we het voorplein toegankelijker en aangenamer maken en verbeterde tegelijk de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit.
Jens Popelier